Κουφέτα 
 μοναδικά... 
ξεχωριστά... 
ιδιαίτερα... 
όπως εσύ

Αυτή είναι η ιστορία της μπομπονιέρας!

μπομπονιέρες

Η ιστορία της μπομπονιέρας ξεκινάει από πολύ πολύ παλιά! Οι μπομπονιέρες ξεκίνησαν αιώνες πριν και έφτασαν να είναι σήμα κατατεθέν στο γάμο και τη βάπτιση ακόμα και το 2023! Ανέκαθεν αποτελούσαν το απόλυτο ενθύμιο στο γάμο και στη βάπτιση! Σήμερα, έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οπτικά, αλλά ακόμη αποτελούν το απόλυτο αναμνηστικό δώρο για τους καλεσμένους στα μυστήρια. Η και η ποικιλία τους πλέον είναι τεράστια! Τα κουφετα που βρίσκονται στο εσωτερικό της κάθε μπομπονιέρας γάμου είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο οποίο το ζευγάρι δίνει μεγάλη έμφαση!

μπομπονιέρες βάπτισηςΗ ιστορία της μπομπονιέρας: Πότε ξεκίνησε;

Αν ψάξουμε το πότε ακριβώς δόθηκε η πρώτη μπομπονιέρα θα πρέπει να φτάσουμε πολλούς αιώνες πριν, όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας, ο Λουδοβίκος έδινε ως ανταπόδοση στους καλεσμένους του ένα είδος δώρου με καραμέλες. Για όσους δεν γνωρίζουν γαλλικά, η λέξη bon-bon μεταφράζεται ως καραμέλα στα ελληνικά. Το δώρο του Λουδοβίκου ήταν ένα μικρό δοχείο με καραμέλες το οποίο ονομάστηκε στα γαλλικά «bonbonierre»! Να σημειώσουμε πως το δοχείο τότε, συνήθως ήταν φτιαγμένο από κρύσταλλο.

Την ίδια περίπου εποχή, στην Ιταλία, ξεκίνησε ως έθιμο η ανταλλαγή μικρών δώρων από τις οικογένειες του ζευγαριού προς τους καλεσμένους πριν από το μυστήριο του γάμου. Τα δώρα αυτά περιείχαν γλυκίσματα, ενώ σύμβολό τους ήταν η καλή τύχη που θα έχει το μελλόνυμφο ζευγάρι.

Η ιστορία της μπομπονιέρας γάμου στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ταυτόχρονα, στην υπόλοιπη Ευρώπη έθιμο των αριστοκρατικών οικογενειών ήταν να προσφέρουν γλυκά για να γιορτάσουν κάθε χαρμόσυνο γεγονός στη ζωή τους. Γεννήσεις, βαπτίσια, γενέθλια και γάμοι ήταν η αφορμή για να προσφέρονται μικρά δώρα με γλυκίσματα με μέλι, ξηρούς καρπούς, φρούτα, ωμά ή αποξηραμένα. Τα δώρα συμβόλιζαν την καλοτυχία, τη γλυκιά ζωή και τη γονιμότητα.

Οι μπομπονιέρες ήταν δημιουργήματα από χρυσό, πορσελάνη, κρύσταλλο και πολύτιμους λίθους. Αρχικά ήταν προτέρημα μόνο των πλουσίων, ωστόσο σταδιακά και με τη χρήση πιο οικονομικών υλικών επεκτάθηκε σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Η μπομπονιέρα με κουφέτα υιοθετήθηκε πολύ γρήγορα από την ελληνική και ιταλική παράδοση σαν έθιμο. Σταδιακά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί το δώρο με το οποίο το ζευγάρι ή οι γονείς τιμούν τους καλεσμένους τους. Διανέμεται μετά το τέλος του μυστηρίου είτε πρόκειται για γάμο, είτε πρόκειται για βάπτιση.

ιστορία της μπομπονιέραςΗ μετάβαση στα κουφέτα

Γύρω στο 13ο αιώνα, ξεκίνησε η επικάλυψη των αμυγδάλων και των φρούτων με ζάχαρη. Κάπως έτσι προέκυψαν τα αγαπημένα σε όλους κουφέτα, ενώ μετά τη βιομηχανική επανάσταση η παραγωγή του κουφέτου έγινε ακόμη πιο συμφέρουσα. Η μπομπονιέρα με κουφέτα έγινε πια διαθέσιμη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Γάμοι και βαπτίσεις ήταν η αιτία να κατασκευαστούν εντυπωσιακές μπομπονιέρες γάμου με κουφέτα που ήταν το πιο όμορφο και γλυκό «ευχαριστώ» από το ζευγάρι προς τους καλεσμένους!

Κουφέτα και συμβολισμός

Όπως έχουμε αναφέρει και στους συμβολισμούς γάμου, σήμερα τα κουφέτα συμβολίζουν τη γονιμότητα και τους διαδόχους που θα αποκτήσει το ζευγάρι. Η ζάχαρη σε συνδυασμό με το αμύγδαλο στα κουφετα συμβολίζει τις χαρές και τις πίκρες που το ζευγάρι ενωμένο θα αντιμετωπίσει κατά τον έγγαμο βίο.

Τα κουφέτα περιλαμβάνονται μέσα στις μπομπονιέρες γάμου πάντα σε μονό αριθμό συμβολίζοντας το αδιαίρετο του ζευγαριού. Το λευκό χρώμα συμβολίζει τις ευτυχισμένες μέρες που θα έρθουν στην κοινή ζωή του ζευγαριού. Τα 3 κουφέτα συμβολίζουν το γαμπρό, τη νύφη και το παιδί. Από την άλλη τα πέντε κουφέτα συμβολίζουν τη μακροζωία, τη χαρά, την ευημερία, τη γονιμότητα και την υγεία του ζευγαριού. Ωστόσο δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που επιλέγουν για το γάμο ή τη βάπτιση 9 ή ακόμα και 11 κουφέτα στη μπομπονιέρα τους!

Οι μπομπονιέρες σήμερα

Σήμερα, ένα πράγμα έχει μείνει αναλλοίωτο. Η σημασία και ο συμβολισμός της μπομπονιέρας! Η μπομπονιέρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γάμου και της βάπτισης σήμερα. Είναι το μικρό αναμνηστικό που σίγουρα θέλεις οι καλεσμένοι σου να κρατήσουν ως ενθύμιο από τη σημαντική σου στιγμή, το γάμο ή τη βάπτιση.

Οι μπομπονιέρες σήμερα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της γαμήλιας τελετής αλλά και της βάπτισης. Αποτελούν το ευχαριστήριο δώρο και ένα ενθύμιο από το ζευγάρι προς τους καλεσμένους για την παρουσία τους στην όμορφη αυτή στιγμή!

ιστορία της μπομπονιέραςΜπομπονιέρες και σχέδια

Οι μπομπονιέρες γάμου ή βάπτισης έχουν περάσει διάφορες στιλιστικές αλλαγές. Το τούλι και η κορδέλα παραμένουν μια διαχρονική αξία σαν υλικά κατασκευής στις μπομπονιέρες. Εκτός των άλλων, χρησιμοποιείται και η οργάντζα, σε διάφορα χρώματα ή η λινάτσα. Τα κουφετα γάμου μπορούν επίσης να τοποθετηθούν μέσα σε υφασμάτινα πουγκιά, κουτιά σε κάθε μέγεθος, σε δοχεία. Φυσικά όλα αυτά σε κάθε λογής χρώμα που θα ταιριάξει στο ευρύτερο θέμα της βάπτισης ή του γάμου. Ευτυχώς, η αγορά διαθέτει μεγάλη γκάμα και αστείρευτες ιδέες για το πως θα διακοσμηθεί η μπομπονιέρα σήμερα!

Η τάση σήμερα στο 2022 είναι η μπομπονιέρα γάμου να εξυπηρετεί με κάποιο τρόπο τον καλεσμένο, ώστε να μείνει. Πρωτότυπα δώρα σε ανεξάντλητη ποικιλία για κάθε “τσέπη” συνοδεύουν τις μπομπονιέρες και τα κουφέτα. Συνήθως βλέπουμε γλαστράκια, κούπες, μαγνητάκια, μπρελόκ, γιο-γιο, διακοσμητικά κάθε είδους ή κεραμικά δοχεία σε περίτεχνες μπομπονιέρες!

Τα κουφέτα σήμερα

Τα κουφέτα σήμερα έχουν ξεφύγει από την αρχική εμφάνιση και γεύση. Αν παντρεύεσαι ή βαπτίζεις το παιδί σου θα βρεις κλασσικά κουφέτα αμυγδάλου με γεύσεις ή χωρίς. Επίσης θα βρεις κουφετα με σοκολατα σε διάφορες γεύσεις, κουφέτα με δημητριακά σε άπειρα, κουφέτα σε σχήμα καρδιά,κουφετα σε σχημα αστερακι, αλλά και κουφέτα σε διάφορες χρωματικές αποχρώσεις.

Κουφέτα Crispo για όλα τα γούστα

Αν οι προσδοκίες σου είναι υψηλές σε ό,τι αφορά το κουφέτο, η γκάμα της Crispo σίγουρα θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω! Η Crispo περιέχει και κουφέτα χωρίς γλουτένη, πράγμα που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό καλεσμένο της εκδήλωσης! Πίστεψέ μας, η επιλογή του κουφέτου δεν είναι καθόλου εύκολη! Θα τη χαρακτηρίζαμε σαν ένα γευστικό ταξίδι απολαύσεων!

Όποιο στυλ και να διαλέξεις, όποια κουφέτα και να βάλεις, σε όποιον αριθμό κι αν αποφασίσεις, το δώρο ενθύμιο προς τους καλεσμένους σου πρέπει να είναι μοναδικό και ξεχωριστό! Ξεκίνησε έγκαιρα την αναζήτηση σε μπομπονιέρες και κουφέτα για το γάμο ή τη βάπτιση που οργανώνεις και πες με τον πιο το δικό σου «ευχαριστώ» στους καλεσμένους σου!

Αν είσαι επαγγελματίας στο χώρο, ανακάλυψε τεράστια ποικιλία σε κουφέτα χονδρικής πώλησης!

Δείτε επίσης

Τα Trends & Tips της βάπτισης για το 2018!
Βάπτιση

Τα Trends & Tips της βάπτισης για το 2018!

Στόχος όλων των γυναικών που προσφάτως παρέλαβαν το… δώρο της μητρότητας, δεν είναι άλλος από το να πραγματοποιήσουν μοναδικές βαπτίσεις με ξεχωριστές, εντυπωσιακές διακοσμήσεις πρωτότυπων

Διάβασέ το »

► Είστε επαγγελματίας;

Συνδεθείτε στο πληρέστερο e-shop κουφέτων χονδρικής πώλησης

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στον ιστότοπο μας, συναινείτε με την πολιτική cookies και τους όρους χρήσης του crispo.gr