Κουφέτα 
 μοναδικά... 
ξεχωριστά... 
ιδιαίτερα... 
όπως εσύ

Παράξενα έθιμα γάμου σε όλον τον κόσμο!

Κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα γύρω από το γάμο. Κάποια ζευγάρια τα τηρούν πιστά και κάποια όχι. Κάποια είναι κοινά και κάποια εντελώς διαφορετικά. Κάποια έθιμα γάμου είναι πολύ περίεργα και κάποια πολύ παραδοσιακά! Στο σημερινό μας άρθρο θα διαβάσουμε κάποια από τα πιο γνωστά έθιμα ανά τον κόσμο!

έθιμα γάμουΈθιμα γάμου στην Ευρώπη

Εδώ, θα τρόμαζες να συναντήσεις μια αράχνη μέσα στο νυφικό σου, αν όμως ήσουν στην Αγγλία θα ήταν μεγάλη τύχη! Επίσης, εδώ το Σάββατο είναι η καθιερωμένη ημέρα γάμου, αλλά στην Αγγλία το Σάββατο είναι κακότυχη μέρα. Προτιμάται η Δευτέρα και η Τρίτη για να τελεστεί ένας γάμος, σαν πιο «γούρικες» μέρες!

Στο Βέλγιο, η νύφη κεντά το όνομά της σε ένα μαντίλι και μετά το γάμο το δίνει στην επόμενη γυναίκα της οικογένειας που θα παντρευτεί.

Τα έθιμα γάμου στη Σκωτία ορίζουν ότι η νύφη δένεται σε ένα δέντρο και οι φίλοι της της πετούν αηδιαστικά πράγματα. Εάν αντέξει μέχρι τέλους, είναι έτοιμη να αντέξει όλες τις δυσκολίες του έγγαμου βίου! Ευτυχώς δεν παντρεύεσαι στη Σκωτία!

Στην Ιρλανδία πριν την τελετή, γαμπρός και νύφη τρώνε 3 μπουκιές αλάτι και αλεύρι βρώμης για να διώξουν το κακό το μάτι.

Γάλλοι και Γερμανοί, οι πιο φασαριόζοι!

Στη Γαλλία, κατά την πρώτη νύχτα γάμου, οι φίλοι του ζευγαριού μαζεύονται κάτω από το σπίτι των νεονύμφων χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια. Το ζευγάρι πρέπει να βγει στο μπαλκόνι και να πετάξει τρόφιμα και ποτά για να τους ηρεμήσει και να τους κάνει να φύγουν!

Στη Γερμανία, μόλις το ζευγάρι βγει από την εκκλησία, κόβει έναν κορμό δέντρου με ένα πριόνι. Ο συμβολισμός είναι ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν μαζί κάθε δυσκολία που θα εμφανιστεί!

Επιπλέον, οι φίλοι του ζευγαριού φέρνουν ως δώρο πιάτα. Ο σκοπός είναι όλοι μαζί να σπάσουν τα πιάτα, ώστε μέσα από τον δυνατό ήχο να τρομάξουν και να απομακρυνθούν όλα τα κακά πνεύματα!

παράξενα έθιμα γάμουΈθιμα στην πιο… Νότια Ευρώπη!

Στην Ισπανία, το ζευγάρι είθισται μοιράζει αναμνηστικά δώρα στους καλεσμένους κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης.

Στην κοντινή μας Ιταλία, τα κακά πνεύματα διώχνονται με ένα σιδερένιο φυλαχτό. Μόλις η γαμήλια τελετή τελειώσει, το ζευγάρι σπάει κάτι γυάλινο με όλη του τη δύναμη. Σκοπός είναι να γίνει πολλά κομμάτια , όσα και τα χρόνια που θα είναι ευτυχισμένο το ζευγάρι.

Έθιμα στην κεντρική Ευρώπη

Το ρύζι στην Τσεχία δεν υφίσταται. Οι καλεσμένοι πετούν στο νεόνυμφο ζευγάρι μπιζέλια!

Στη Σουηδία, οι νύφες φορούν 3 βέρες. Μία για το γάμο, μία για τη μητρότητα και μία για την πίστη και την αφοσίωσή προς το σύζυγό της!

Στη Σλοβακία, το χορό στη δεξίωση ανοίγει η νύφη με το… σκουπόξυλό της! Σκουπίζει το χώρο για να διώξει όλα τα κακά πνεύματα!

Στην Ανατολική Ασία

Στην Κορέα, η πάπια σχετίζεται με τα έθιμα γάμου ως σύμβολο αφοσίωσης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η πάπια ζευγαρώνει μια φορά μόνο στη ζωή της και θεωρείται το πιο πιστό ζώο! Ο γαμπρός παραλαμβάνει τη νύφη κρατώντας μια πάπια!

Στην Κίνα οι γάμοι γίνονται πάντα στο και μισή της ώρας. Τα έθιμα γάμου ορίζουν ότι η χαρά του ζευγαριού κορυφώνεται όσο οι δείκτες των ρολογιών ανεβαίνουν προς τα πάνω!

περίεργα έθιμα γάμουΈθιμα Γάμου στην υπόλοιπη Ασία

Στο Πακιστάν, ο δρόμος της νύφης προς την τελετή είναι στολισμένος με λαμπιόνια, κάτι που συμβολίζει το ότι πρέπει να είναι φωτεινός! Οι γονείς από την άλλη, φορούν στο κεφάλι τους το Κοράνι, τη στιγμή που η κόρη τους εγκαταλείπει το πατρικό της σπίτι!

Στο Ουζμπεκιστάν, ο γαμπρός ετοιμάζει 40 διαφορετικά γαμήλια φορέματα για τη μέλλουσα γυναίκα του. Την επόμενη ημέρα από το γάμο και για 40 ημέρες η νύφη φοράει ένα – ένα τα φορέματα. Μάλιστα μετά το πέρας των 40 ημερών τα φορέματα δεν πρέπει να ξαναφορεθούν. Αντίθετα, ξηλώνονται και γίνονται μαξιλάρια για τον καναπέ!

Στην Ινδία, οι γυναίκες πρέπει να παντρευτούν ένα δέντρο πριν τον κανονικό τους γάμο. Αυτό γιατί οι γυναίκες θεωρούνται καταραμένες και θα φέρουν πρόωρο θάνατο στους άντρες τους! Ο γάμος με το δέντρο σπάει την κατάρα και θεωρείται ότι ευλογεί το ζευγάρι να ζήσει μαζί ως τα βαθιά του γεράματα!

Έθιμα γάμου στην Ωκεανία

Στα νησιά Φίτζι ο γαμπρός δίνει στον πεθερό του ένα δόντι φάλαινας. Το δόντι φάλαινας συμβολίζει τη ζωή μέσα στον πλούτο που θα χαρίσει στη μέλλουσα γυναίκα του.

Στην Αφρική

Στην Αίγυπτο, το σόι της νύφης αναλαμβάνει χρέη νοικοκυράς μιας και προκειμένου να ξεκουράσει το ζευγάρι, τακτοποιεί όλες τις δουλειές του σπιτιού!

Στη Μαυριτανία, δεν θα σε απασχολούσαν διατροφικά tips για τις μέρες πριν το γάμο! Είθισται οι νύφες να παίρνουν όσα περισσότερα κιλά μπορούν πριν το γάμο!

Στο Μαρόκο, η νύφη 5 ημέρες πριν το γάμο κάνει ένα είδος τελετουργικού μπάνιου. Οι φίλες της ζωγραφίζουν με χένα τα χέρια και τα πόδια της. Πριν μπει στο καινούριο της σπίτι μετά την τελετή του γάμου της, κάνει 3 γύρους γύρω από αυτό για να ξορκίσει κάθε κακοτυχία και να είναι ο απόλυτος φύλακας του σπιτιού της!

Τα έθιμα του γάμου από άκρη σε άκρη του κόσμου δείχνουν ότι ο γάμος είναι ένα τεράστιο event που συνοδεύεται από έθιμα, συμβολισμούς και συνήθειες που εντυπωσιάζουν κάθε καλεσμένο!

Δείτε επίσης

Γενικά

Το κουφέτο πρωταγωνιστής

Η σύντομη ιστορία του κουφέτου Η λέξη κουφέτο έχει ετυμολογικά λατινική ρίζα. Στα ιταλικά confetto σημαίνει το μικρό ζαχαρωτό. Τα κουφέτα ήταν ήδη γνωστά από

Διάβασέ το »

► Είστε επαγγελματίας;

Συνδεθείτε στο πληρέστερο e-shop κουφέτων χονδρικής πώλησης

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στον ιστότοπο μας, συναινείτε με την πολιτική cookies και τους όρους χρήσης του crispo.gr