Κουφέτα 
 μοναδικά... 
ξεχωριστά... 
ιδιαίτερα... 
όπως εσύ

Συμβολισμοί Γάμου : Σημασίες που λίγοι μόνο γνωρίζουν!

συμβολισμοί γάμου

Ο γάμος και ιδιαίτερα ο θρησκευτικός είναι γεμάτος συμβολισμούς. Πολλοί συμβολισμοί γάμου συνδέονται με την αρχαιότητα και έχουν ένα βαθύ νόημα ώστε η ένωση του ζευγαριού να γίνει με τους καλύτερους οιωνούς! Τα στοιχεία ενός παραδοσιακού γάμου έχουν το δικό τους μοναδικό χαρακτήρα, που διαφοροποιείται μάλιστα από περιοχή σε περιοχή.

Συμβολισμοί Γάμου

Βέρες γάμου

Το κυκλικό σχήμα που έχουν οι βέρες συμβολίζουν το άπειρο και την αιωνιότητα. Αυτό σημαίνει ότι το ζευγάρι θα ακολουθήσει μία αιώνια ζωή μαζί, ενωμένο με βαθιά αγάπη. Οι συμβολισμοί γάμου που έχουν οι βέρες επισημαίνουν τη δύναμη που έχει η σχέση του ζευγαριού από την αρχή μέχρι το τέλος.

Οι βέρες γάμου φορέθηκαν αρχικά από τους αρχαίους Αιγύπτιους. Στα χρόνια του Μεσαίωνα, τα παντρεμένα ζευγάρια φορούσαν τη βέρα στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού χεριού. Θεωρούσαν ότι η φλέβα της αγάπης ξεκινούσε από την καρδιά και κατέληγε στο αριστερό χέρι. Τέλος, το χρυσό, από το οποίο φτιάχνονταν οι βέρες, συμβολίζει το «άφθαρτο» και το ανόθευτο υλικό.

Τα στέφανα

Τα στέφανα ανέκαθεν αποτελούσαν βασιλικά σύμβολα. Ο γάμος δημιουργεί ένα νέο βασίλειο, μια νέα οικογένεια που δημιουργεί το ζευγάρι. Ο ιερέας ευλογεί τα στέφανα κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και επικαλείται το Θεό ώστε να δώσει στο ζευγάρι το τη δόξα και την τιμή στο νέο τους βασίλειο!

Το λευκό νυφικό

Το 1840, η βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας έκανε γνωστό το λευκό νυφικό στο γάμο της με τον Αλβέρτο. Έραψε πάνω στο λευκό νυφικό της χειροποίητες δαντέλες. Τότε, το λευκό νυφικό συμβόλιζε τα πλούτη και την αφθονία και το φορούσαν γυναίκες που κατείχαν υψηλή θέση στην κοινωνία. Σταδιακά, έγινε μόδα και από το 1960 και μετά το λευκό διαδόθηκε ως επίσημο χρώμα του νυφικού φορέματος! Σήμερα, ο συμβολισμός του παραπέμπει στην αγνότητα και την αθωότητα της νύφης!

Συμβολισμοί ΓάμουΤο πέπλο

Εδώ η ιστορία είναι πιο μεγάλη! Ξεκινάει από πολύ παλιά, όταν τα ζευγάρια δεν γνωρίζονταν καν μεταξύ τους και απλά συναντιούνταν στην εκκλησία, ύστερα από συνεννόηση των…. γονιών τους! Οι γονείς της νύφης, από φόβο μήπως η κόρη τους δεν γοητεύσει το γαμπρό, της έβαζαν ένα λευκό πέπλο ώστε να μη μπορεί ο γαμπρός να… αποδράσει! Μάλιστα, το πέπλο δε μπορούσε να αφαιρεθεί παρά μέχρι τη στιγμή που η παραδιδόταν στο γαμπρό! Τώρα πια ο συμβολισμός του πέπλου είναι η αθωότητα και η ταπεινότητα της νύφης μιας και εν έτει 2022, φυσικά ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του!

Το έθιμο του ρυζιού

Είναι η απόλυτη ζαβολιά των καλεσμένων! Συνηθίζεται οι φίλοι του ζευγαριού να φέρνουν μαζί τους πολλά σακουλάκια με ρύζι και να το πετούν κατά τη διάρκεια του χορού του Ησαΐα. Ο συμβολισμός θέλει το παντρεμένο ζευγάρι να «ριζώνει», όπως συνηθίζουμε να λέμε. 

Μετά το χορό του Ησαΐα, ο ιερέας οδηγεί το ζευγάρι και τον κουμπάρο μπροστά στο ιερό, διαβάζει συγκεκριμένες ευχές ψιθυριστά και ελευθερώνει τα χέρια του παντρεμένου πλέον ζευγαριού.

Η νυφική ανθοδέσμη

Ένας ακόμη από τους συμβολισμούς γάμου που έρχεται από πολύ παλιά. Η νυφική ανθοδέσμη, όπως όλα τα φυτά έδιωχνε τα πνεύματα και τις δεισιδαιμονίες. Οι πρώτες νυφικές ανθοδέσμες αποτελούνταν από βότανα που έδιωχναν το κακό μάτι. Τώρα πια, ο συμβολισμός των λουλουδιών συνδέεται με τη νεότητα αλλά και τη γονιμότητα λόγω των καρπών. Επιπλέον, ο συμβολισμός της ανθοδέσμης από το γαμπρό στη νύφη σήμαινε ότι είναι το λουλούδι στη ζωή του και ότι σκοπεύει να της χαρίσει βίον ανθόσπαρτο.

Το πέταγμα της ανθοδέσμης συμβολίζει την ευχή της νύφης να παντρευτεί και η ανύπαντρη καλεσμένη που θα πιάσει την ανθοδέσμη. Θεωρείται ότι η κοπέλα που θα πιάσει την ανθοδέσμη θα είναι η επόμενη που θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας!

Κουφέτα γάμουΤα κουφέτα

Ο Λουδοβίκος, αιώνες πριν, έδινε στους καλεσμένους του ένα δώρο που περιείχε bon-bon (=καραμέλες στα γαλλικά). Το δώρο ονομάστηκε «bonbonierre». Σταδιακά, οι καραμέλες εξελίχθηκαν γευστικά σε αμύγδαλα με μέλι και αργότερα σε αμύγδαλα με ζάχαρη για να φτάσουμε σήμερα στα αγαπημένα μας κουφέτα. Τα κουφέτα γάμου τώρα πια συμβολίζουν τη γονιμότητα και τους διαδόχους που θα αποκτήσει μελλοντικά το ζευγάρι. Στις μπομπονιέρες συνηθίζεται να τοποθετούνται κουφέτα με μονόαριθμό, συμβολισμός γάμου που παραπέμπει στο αδιαίρετο του ζευγαριού!

Η γαμήλια τούρτα

Οι πρώτες γαμήλιες τούρτες ήταν εξαιρετικά απλές και είχαν μορφή πίτας. Πολλοί είναι οι συμβολισμοί γάμου που έχουν συνδεθεί με την γαμήλια τούρτα. Στη Ρωμαϊκή εποχή ο γαμπρός έκοβε την τούρτα ή το ψωμί στη μέση συμβολίζοντας το σπάσιμο της παρθενικής κατάστασης της νύφης. Ο γαμπρός δήλωνε ότι έχει κυριαρχήσει πλέον ως αρσενικό στη ζωή της νύφης. Συνήθως η τούρτα είναι λευκή, μιας και συμβολίζει την αγνότητα και την ταπεινότητα της νύφης. Το πρώτο κομμάτι το μοιράζονται νύφη και γαμπρός και ο συμβολισμός του είναι η ένωση του ζευγαριού.

Κάθε περιοχή στην Ελλάδα έχει τα δικά της νοήματα που προέρχονται από τις δικές της παραδόσεις. Κάποιοι συμβολισμοί γάμου χάνονται και κάποιοι αλλάζουν και εμπλουτίζονται! Είτε μιλάμε για το νυφικό, είτε για την τούρτα, είτε για τα κουφέτα, τώρα ξέρεις τι συμβολίζει το κάθε ένα! Εμείς σου ευχόμαστε να απολαύσεις την προετοιμασία και… η ώρα η καλή!

Πηγή : https://www.yes-i-do.gr/

Δείτε επίσης

► Είστε επαγγελματίας;

Συνδεθείτε στο πληρέστερο e-shop κουφέτων χονδρικής πώλησης

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στον ιστότοπο μας, συναινείτε με την πολιτική cookies και τους όρους χρήσης του crispo.gr