Κουφέτα 
 μοναδικά... 
ξεχωριστά... 
ιδιαίτερα... 
όπως εσύ

Συμβολισμοί βάπτισης: Τους ακολουθείτε, γνωρίζετε όμως τη σημασία τους;

Συμβολισμοί Βάπτισης - Άρθρο

Ετυμολογικά ξεκινώντας, η λέξη βαπτίζω προκύπτει από το ρήμα «βάπτω» που σημαίνει βυθίζω. Η βάπτιση είναι ένα από τα επτά μυστήρια της θρησκείας του χριστιανισμού. Οι συμβολισμοί της βάπτισης είναι εξίσου σημαντικοί με τους συμβολισμούς γάμου. Στα παλιά χρόνια οι βαπτίσεις τελούνταν σε ποτάμια και πηγές νερού και όταν ο βαπτιζόμενος ήθελε συνειδητά να βαπτιστεί. Με την πάροδο των ετών μέχρι και σήμερα, καθιερώθηκε η τέλεση του μυστηρίου της βάπτισης κατά το πρώτο έτος της ζωής ενός βρέφους. Ο ανάδοχος γονιός ο αγαπημένος νονός ή νονά δίνει το όνομα και οδηγεί το βρέφος στην πίστη. Οι συμβολισμοί της βάπτισης είναι πολλοί και συνήθως τους ακολουθούμε πιστά και τυφλά χωρίς να ξέρουμε την βαθύτερη έννοια τους. Ας δούμε λοιπόν έννοιες που αξίζει να γνωρίζουμε!

Συμβολισμοί βάπτισηςΤο νερό

Το νερό είναι από τους πιο σημαντικούς συμβολισμούς της βάπτισης. Συμβολίζει την αγνότητα και την αθωότητα του βρέφους, καθαρίζει το σώμα και το πνεύμα του βρέφους. Μέσα στην κολυμπήθρα το μωρό βυθίζεται 3 φορές και αναγενάται, ως νέος χριστιανός. Μετά το τριπλό βύθισμα στο νερό της κολυμπήθρας, το βρέφος είναι έτοιμο να δεχτεί στη ζωή του το φως του χριστιανισμού.

Ο σταυρός

Μιλάμε για τη σφραγίδα της χριστιανικής πίστης και της βαθύτερης ένταξης στη χριστιανική ζωή. Είναι το απόλυτο σύμβολο της θυσίας του Χριστού για χάρη των ανθρώπων!

Η λαμπάδα

Είναι ο συμβολισμός του φωτισμού του χριστιανισμού που το βρέφος θα δεχτεί και θα καθοδηγείται από αυτόν σε όλη του τη ζωή. Η λαμπάδα συμβολίζει την πίστη που φωτίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του πιστού. Το φως θα ακολουθά τον πιστό σε όλη του τη ζωή!

Τα μαρτυρικά

Τα μαρτυρικά δίνονται σε κάθε καλεσμένο από την πλευρά του νονού. Η ευχή του νονού σε αυτό το συμβολισμό της βάπτισης είναι όλοι οι καλεσμένοι να γίνουν μάρτυρες στο μυστήριο που τελείται.

Το κούρεμα

Το κόψιμο των μαλλιών είναι μια μορφή προσφοράς του νεοφώτιστου προς το Θεό. Υποδηλώνει ότι στο εξής το νεοφώτιστο μωρό ανήκει στο Θεό και θα είναι αφιερωμένο σε αυτόν.

Συμβολισμοί βάπτισης: Τους ακολουθείτε γνωρίζετε όμως τη σημασία τους;Το λάδι

Το βρέφος αλείφεται με λάδι σε διάφορα σημεία στο σώμα του με το σχήμα του σταυρού συμβολίζοντας το Χριστό που χρίστηκε με το Άγιο Πνεύμα. Στους συμβολισμούς βάπτισης αυτό υποδηλώνει ότι το μωρό χρίζεται με την καθαρότητα του πνεύματος. Το λάδι με τον τρόπο αυτό συγκρατεί και μεταφέρει τη φώτιση στο μωρό που βαπτίζεται. Ταυτόχρονα, το λάδι είναι το βασικό υλικό για την παρασκευή του Άγιου Μύρου, υποδηλώνοντας τον αγώνα του νεοφώτιστου μετά τοι βάπτισμα.

Επιπλέον, η επάλειψη σε όλο το σώμα συμβολίζει την αναγέννηση και την αναδημιουργία του ανθρώπου μέσω της βάπτισης. Το λάδι φυσικά αγιάζεται από τον ιερέα πριν τη βάπτιση και απελευθερώνει κάθε είδους αμαρτία.

Ο Ιερός χορός

Ο κυκλικός χορός που γίνεται τρεις φορές γύρω από την κολυμπήθρα, συνδέεται με την παρουσία της Αγίας Τριάδος και υποδηλώνει την είσοδο του νεοφώτιστου από το χώρο της βάπτισης στον κυρίως ναό, όπου τελείται η Θεία Λειτουργία.

Τα βαπτιστικά ενδύματα

Συμβολίζουν την νέα, λαμπρή και αμόλυντη ζωή του χριστιανού που ακολουθεί. Αρχικά, τα βαπτιστικά ρούχα ήταν σε χρώμα λευκό. Ωστόσο η μόδα τώρα πια με τόσες εναλλαγές εμφανίζει τεράστια ποικιλία σε χρώματα για βαπτιστικά ρούχα, ανάλογα με το θέμα της βάπτισης. Η καθαρότητα και η φωτεινότητα της ψυχής του νεοφώτιστου υποδηλώνεται με τα καθαρά, βαπτιστικά, λευκά ρούχα.

Βάπτιση και συμβολισμοίΗ ονοματοδοσία

Ο ανάδοχος γονιός δίνει το όνομα στο νεοφώτιστο βρέφος. Το προσωπικό όνομα υποδηλώνει το ενδιαφέρον του Θεού για κάθε πιστό ξεχωριστά. Δίνεται το όνομα ενός αγίου και με αυτόν τον τρόπο τιμάται η ζωή του και το παράδειγμά που έδωσε με τον άγιο βίο του. Κάπως έτσι, ο άγιος γίνεται ο προστάτης του νεοφώτιστου και το προφυλάσσει σε όλη του τη ζωή.

Το ξέπλυμα

Η παράδοση ορίζει πως το νεοφώτιστο βρέφος δεν πρέπει να ξεπλυθεί για τρεις ημέρες. Το αγιασμένο λάδι πρέπει να μείνει στο σώμα του μωρού για τρεις ημέρες μετά το μυστήριο και όταν αυτό ξεπλυθεί, τα νερά θα πρέπει να πεταχτούν στη θάλασσα, σε ποτάμι ή στο χώμα.

Για τη θρησκεία μας ο άνθρωπος γίνεται χριστιανός μέσω του βαπτίσματος και γίνεται αποδεκτή η είσοδός του στην εκκλησία και τον ευρύτερο χριστιανικό κόσμο. Πριν το βάπτισμα ο ανάδοχος γονιός αποτάσσεται του σατανά στραμμένος προς τη δύση, που συμβολίζει το βασίλειο του σκότους. Στη συνέχεια απαγγέλει το σύμβολο της πίστης στραμμένος προς την ανατολή, η οποία συμβολίζει το αληθινό φως και τη Χριστιανοσύνη.

Οι συμβολισμοί είναι πολλοί και εδώ. Τώρα που ενημερωθήκατε κάντε τις κατάλληλες προετοιμασίες, επιλέγοντας τους σωστούς συνεργάτες, φυσικά επιλέξτε, κουφέτα Βάπτισης Crispo και απλά απολαύστε το!

Δείτε επίσης

► Είστε επαγγελματίας;

Συνδεθείτε στο πληρέστερο e-shop κουφέτων χονδρικής πώλησης

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στον ιστότοπο μας, συναινείτε με την πολιτική cookies και τους όρους χρήσης του crispo.gr